Ομιλία του αποφοίτου Χ. Σταθόπουλου κατά τη τελετή ορκομωσίας 2017 - Μαθηματικά της Αγοράς και της Παραγωγής

Ομιλία του αποφοίτου Χ. Σταθόπουλου κατά τη τελετή ορκομωσίας 2017

Ομιλία του τελειοφοίτου Χρήστου Σταθόπουλου κατά τη τελετή ορκομωσίας των πτυχιούχων των ακαδημαϊκών ετών 2104-15 και 2015-16, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2017.

Αγαπητέ κύριε αναπληρωτή πρύτανη, κύριοι καθηγητές, αγαπητοί γονείς και αγαπητοί συνάδελφοι του ΜΑΠ καλησπέρα σας.


Είναι μεγάλη μου τιμή και μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ μαζί σας στην σημερινή τελετή ορκωμοσίας και απονομής πτυχίων στους απόφοιτους του μεταπτυχιακού προγράμματος στα Μαθηματικά της Αγοράς και της Παραγωγής.
Πρώτα απ’ όλα, θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω τους γονείς μου που χωρίς την στήριξη τους όλα αυτά τα χρόνια (στήριξη οικονομική αλλά κυρίως ψυχολογική) δεν θα ήμουν εδώ σήμερα. Τους ευχαριστώ πολύ και είμαι πολύ χαρούμενος που στιγμές σαν και αυτή τους κάνω να νιώθουν πραγματικά υπερήφανοι.


Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τους καθηγητές του προγράμματος αλλά και γενικότερα όλους τους ανθρώπους που δούλεψαν, συνεργάστηκαν και εξακολουθούν να συνεργάζονται ώστε να πραγματοποιείται το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Σίγουρα, χωρίς την δική σας συνεισφορά όλη αυτή η διαδικασία μετάδοσης της γνώσης και των ιδεών μέσα από το ΜΑΠ δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί. Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι να συνεχίσετε και στο μέλλον με τον ίδιο τρόπο, ώστε το πρόγραμμα αυτό να συνεχίσει να προσφέρεται σε νέους ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν στη γνώση μέσα από μεταπτυχιακά σαν και το ΜΑΠ.


Ένα μεγάλο μπράβο, αξίζει βέβαια και σε όλους εμάς τους απόφοιτους του προγράμματος. Ξέρω ότι και εσείς όπως και εγώ δουλέψαμε πάρα πολύ κατά τη διάρκεια του προγράμματος για να καταφέρουμε να είμαστε εδώ σήμερα. Είτε ως Full Time είτε ως Part Time φοιτητής, το να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις του ΜΑΠ μόνο εύκολο δεν είναι. Το πρόγραμμα αυτό έχει πάρα πολλά μαθήματα, καθημερινές παρακολουθήσεις, εργασίες, εξεταστικές κάθε δύο μήνες που δεν σου αφήνουν περιθώρια να χαλαρώσεις. Ευτυχώς για όλους εμάς ο αγώνας μας αυτός ολοκληρώθηκε με επιτυχία και σήμερα επιβραβεύονται οι θυσίες μας αυτές. Συγχαρητήρια επομένως σε όλους.
Θα ήθελα να πω και μερικά επιπλέον λόγια για το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα.


Αρχικά προς τους συναδέλφους μου που τώρα θα ξεκινήσουν την αναζήτηση τους στην αγορά εργασίας. Σίγουρα όλοι γνωρίζουμε την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Η οικονομική αυτή κρίση έχει σαν αποτέλεσμα την μεγάλη ανεργία η οποία πλήττει κυρίως στους νέους. Το περιβάλλον εργασίας βλέπουμε να γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικό και το κάνεις το πρώτο βήμα στην αγορά ήταν πάντα το πιο δύσκολο.


Παρόλα αυτά, ο τίτλος που σας απονέμεται σήμερα αλλά κυρίως όλη αυτή η επιπλέον γνώση και εξειδίκευση που προσφέρει το ΜΑΠ θα δείτε σιγά σιγά ότι είναι πολύ χρήσιμη για την επαγγελματική εξέλιξη του καθενός. Η γνώση αυτή, σας δίνει την δυνατότητα να δραστηριοποιηθείτε σε πολλούς και διαφορετικούς κλάδους όπως ο χρηματοοικονομικός τομέας, το Μαρκετινγκ, την Επιχειρησιακή Έρευνα, τη Λογιστική, τη Ναυτιλία κ.α. Και σε όλους αυτούς τους κλάδους τα διάφορα προβλήματα που θα σας εμφανίζονται θα μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των ποσοτικών μεθόδων και των μαθηματικών μοντέλων που μελετήσαμε κατά τη διάρκεια του προγράμματος.


Ακόμα και για ανθρώπους που ήδη εργάζονται, το κέρδος είναι μεγάλο. Προσωπικά δουλεύοντας στο χώρο της Ναυτιλίας τα τελευταία τρία χρόνια, στο κομμάτι της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και των Logistics, παρατηρώ συνεχώς εφαρμογές των μεθόδων που διδαχθήκαμε και ειδικά των μοντέλων της επιχειρησιακής έρευνας που με βοήθησαν πολύ να βελτιώσω τη δουλεία μου και την αποδοτικότητά μου στα διάφορα Projects που μου ανατέθηκαν. Μπορώ επίσης να κατανοήσω καλύτερα τη δουλειά των συναδέλφων των υπολοίπων τμημάτων, του Finance & Accounting, του IT, της Ανάλυσης και νιώθω και εγώ ότι μπορώ να εργαστώ σε αυτούς τους κλάδους αν χρειαστεί μελλοντικά. Γι’ αυτό επαναλαμβάνω το μεγάλο πλεονέκτημα του ΜΑΠ είναι αυτό το εύρος που καλύπτει μέσα από τα τόσα διαφορετικά μαθήματα.


Δεν θέλω να μακρηγορήσω άλλο.


Κλείνοντας να ευχηθώ μόνο σε όλους καλή συνέχεια στην πορεία τους και κυρίως με υγεία.


Στους απόφοιτους του ΜΑΠ καλή σταδιοδρομία κα συγχαρητήρια για άλλη μία φορά.


Ευχαριστώ πολύ,
Σταθόπουλος Χρήστος