Πώς εξυπηρετεί τις ανάγκες της σύγχρονης Οικονομίας και Διοίκησης ένα μεταπτυχιακό στα – συνήθως - αφηρημένα Μαθηματικά; - Μαθηματικά της Αγοράς και της Παραγωγής

Πώς εξυπηρετεί τις ανάγκες της σύγχρονης Οικονομίας και Διοίκησης ένα μεταπτυχιακό στα – συνήθως - αφηρημένα Μαθηματικά;

Εδώ και είκοσι χρόνια τουλάχιστον, οι ποσοτικές – μαθηματικές τεχνικές είναι αναπόσπαστο μέρος της επιχειρηματικότητας διεθνώς. Αυτό είναι πιο έντονο σε οικονομίες όπου η παραγωγική διάσταση είναι περισσότερο σημαντική, ενώ σε μικρότερες οικονομίες κυριαρχούν άλλες μέθοδοι (κυρίως θεσμικής προσαρμογής) . Το στοίχημα για την οικονομία μας είναι αν θα κατευθυνθεί προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Έτσι, αρκετοί απόφοιτοι του Προγράμματος έχουν σημειώσει εξαιρετικά επιτυχή επαγγελματική σταδιοδρομία στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό, μετά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο χρηματοοικονομικός τομέας , δηλαδή ο κύριος εργοδότης μέχρι πρόσφατα των πτυχιούχων με ποσοτικό προσανατολισμό, οι απόφοιτοι έχουν δραστηριοποιηθεί με επιτυχία σε άλλους κλάδους,όπου η ποσοτική διάσταση έχει ενισχυθεί. Το Μάρκετινγκ, η Εφοδιαστική και η Ποντοπόρος Ναυτιλία είναι μερικοί από αυτούς τους κλάδους.

Η εμβάθυνση λοιπόν – και όχι η απλή εξοικείωση – στις ποσοτικές μεθόδους είναι αυτή που παρέχει στους απόφοιτους την ευελιξία,δηλαδή τη δυνατότητα αφομοίωσης των εξελίξεων στο επαγγελματικό τους χώρο. Επιπλέον, η δομή του Προγράμματος με τον συνεπή ρυθμό της "προπονεί" τους φοιτητές έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ένα ολοένα μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον. Οι απόφοιτοι αναφέρονται στη συνεισφορά των σπουδών τους στην ευκολία με την οποία αντιμετώπισαν προκλήσεις όπως η ύπαρξη αναπάντεχων προθεσμιών και κυρίως η ανάγκη να ξεφύγουν από την πεπατημένη.

Το Πρόγραμμα παρόλο που είναι σχεδιασμένο για εκείνους που επιθυμούν την επαγγελματική σταδιοδρομία αποτέλεσε "σκαλοπάτι" και για όσους θέλησαν να συνδυάσουν την εμβάθυνση στις ποσοτικές μεθόδους με τη διάθεση για έρευνα επιδιώκοντας ακαδημαϊκή καριέρα. Οι απόφοιτοι που κατέχουν διακεκριμένες ακαδημαϊκές θέσεις – κυρίως στο εξωτερικό - μας κάνουν υπερήφανους.