Σταδιοδρομία Αποφοίτων - Μαθηματικά της Αγοράς και της Παραγωγής

ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ

Όλα σχεδόν τα πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών επαίρονται για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων τους, και αντίστοιχα το Πρόγραμμα αυτό. Το σχετικά δύσκολο είναι βέβαια να προσδιορίσει κανείς την συνεισφορά του κάθε προγράμματος αυτού καθεαυτού, δηλαδή αν οι απόφοιτοι θα είχαν καλή σταδιοδρομία χωρίς τις μεταπτυχιακές σπουδές.

Χωρίς διάθεση αυτοπροβολής, το Πρόγραμμα έχει καλή εικόνα μεταξύ σημαντικών παραγόντων της οικονομικής ζωής της χώρας, αυξανόμενη διείσδυση και αναγνωρισιμότητα στους συγγενείς κλάδους. Μέσω αυτού πολλοί ικανοί επιστήμονες θετικών επιστημών μπόρεσαν να στραφούν με σχετική ευκολία στον χώρο της Οικονομίας και της Διοίκησης. Στα αρνητικά του προγράμματος, που καταλογίζουν οι φίλοι απόφοιτοι, είναι η έλλειψη πόρων, και η μικρή αναγνωρισιμότητά του σε κλάδους που δεν έχουν έντονη χρήση ποσοτικών μεθόδων.

Παρακάτω αναφέρουμε στοιχεία για την σταδιοδρομία των αποφοίτων, περιοριζόμενοι στα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιήσει οι ίδιοι στο LinkedIn. Για λόγους προσωπικών δεδομένων δεν θα θέλαμε να δημοσιοποιήσουμε ένα πληρέστερο κατάλογο των θέσεων εργασίας που κατέχουν όλοι οι απόφοιτοι. Όμως είναι σχετικά εύκολο να βρει ο ενδιαφερόμενος και άλλους απόφοιτους μέσω των δημοσιεύσεων των ίδιων σε δίκτυα κοινωνικής και επαγγελματικής δικτύωσης. Ειδικότερα στο LinkedIn, μία αναζήτηση με λέξη κλειδί Master in Business Mathematics ή Master in Financial Mathematics, σε συνδυασμό με το AUEB θα δώσει επιπλέον διαφωτιστικά αποτελέσματα.

Εξετάζοντας τον κατάλογο των εργοδοτών των αποφοίτων βλέπουμε ότι ο Χρηματοοικονομικός κλάδος, ο Τραπεζικός και ο Ασφαλιστικός έχουν απασχολήσει πολλούς απόφοιτους, αφού στους κλάδους αυτούς καταφέρνουν να συνδυάζουν το μαθηματικό υπόβαθρο και την αναλυτική σκέψη με την πραγματικότητα της αγοράς. Δεν είναι οι λίγες οι περιπτώσεις απόφοιτων που έχουν καταφέρει όχι μόνο να εργάζονται στους παραπάνω κλάδους, αλλά και να διακριθούν όπως διαπιστώνει κανείς εύκολα κοιτάζοντας τα επαγγελματικά τους προφίλ. Επίσης ο ιστότοπος των Αναλογιστών περιλαμβάνει πολλούς απόφοιτους, καθώς τα μαθήματα Ασφαλιστικών Μαθηματικών και Αντασφαλίσεων που διενεργούνται κατά τη διάρκεια του Προγράμματος δίνει στους απόφοιτους ένα σαφές προβάδισμα στο χώρο.

Με τη σχετική πτώση της απασχόλησης στον χρηματοοικονομικό τομέα οι πρόσφατοι απόφοιτοι έχουν πολλές επαγγελματικές επιτυχίες στις μελέτες Marketing που διενεργούνται από ξένες εταιρείες στην Ελλάδα για λογαριασμό ξένων πάλι πελατών. Επίσης όλο και περισσότεροι απόφοιτοι εργάζονται στον κλάδο της Λογιστικής και της Ελεγκτικής, ακόμα και αν το πρώτο τους πτυχίο είναι στα Μαθηματικά! Επιπρόσθετα, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις απόφοιτων με εξαιρετική πορεία στην ποντοπόρο Ναυτιλία. Η σταδιοδρομία των απόφοιτων στις αγορές εργασίας του εξωτερικού είναι επίσης ιδιαίτερα επιτυχής.

Μία συνεχής προσπάθειά μας είναι η ενεργοποίηση του Συλλόγου Αποφοίτων που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και που θα βοηθήσει πολύ την επαγγελματική αλληλοϋποστήριξή τους. Ομολογουμένως θα έπρεπε να είχαν γίνει περισσότερα πράγματα προς την κατεύθυνση αυτή. Η μόνη δικαιολογία (μεταξύ αστείου και σοβαρού) είναι ότι οι απόφοιτοι βρίσκουν γρήγορα απαιτητικές εργασίες ώστε να μην μπορούν να ασχοληθούν σε εθελοντική βάση με τον σύλλογο. Πρόσφατα πάντως μία ιδιαίτερα δραστήρια ομάδα αποφοίτων έχει αναλάβει πρωτοβουλία που ελπίζουμε ότι θα ευοδωθεί.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ